Familie tour

21-daagse rondreis voor gezinnen met kinderen

De hieronder beschreven rondreis is slechts een voorbeeld van één van de vele mogelijkheden van een rondreis door het hoofdzakelijk Boeddhistische Sri Lanka. Het alom prachtige Sri Lanka biedt alle mogelijkheden voor een heerlijke rondreis met het gezin. ‘Wie is de Mol’, ‘Erica op Reis’ en ‘Floortje Dessing met 3 op reis’ gingen u al voor!

In deze rondreis wordt veel aandacht besteed aan de historische en hedendaagse cultuur. Sri Lanka heeft wel 8 erfgoederen, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staan. Tijdens deze rondreis kunt u ze allemaal bezoeken. U maakt kennis met de diversiteit aan flora en fauna. De actieve reiziger kan zijn hart ophalen aan de vele leuke sportieve en avontuurlijke onderdelen. De reisdagen zijn niet te lang. Het eiland heeft maar de oppervlakte van Nederland en België samen, waardoor de afstanden niet zo groot zijn. U heeft dus alle gelegenheid om dagelijks nog naar eigen believen enige tijd in te vullen. De meeste wegen zijn er alleen niet voor gemaakt om hard door te kunnen rijden.

De reis zoals beschreven kan op elk punt naar wens op maat worden ingevuld. Ik neem de reis graag met u door om van uw reis naar Sri Lanka een droomreis te maken.

Dag 1: U komt aan op de luchthaven, waar u wordt opgewacht door onze agent, die zorgt voor een transfer van ongeveer een half uur naar uw hotel in de kustplaats Negombo. De rest van de dag kunt u gebruiken om te acclimatiseren.

Negombo wordt ook wel klein Rome genoemd vanwege het grote aantal Katholieke kerken. Een groot deel van de bevolking (voornamelijk levend van de visserij), is Katholiek. Dwars door de stad loopt het Dutch Canal, dat vroeger door de Nederlanders werd gebruikt om de kaneel te vervoeren naar de haven in Colombo.

Dag 2:

Deze dag is vrij. U kunt uitrusten aan het strand. Maar voor diegenen, die er meteen op uit willen trekken in de nabije omgeving, is ook genoeg te ondernemen. Zo kunt u een boottocht maken op zee in een outtrigger (de locale catamaran) of een tocht op de rivier om de mangrovebossen ten noorden van Negombo, bij Kochchikade, te bekijken. Hier ziet u veel verschillende soorten vogels, kleine eekhoorntjes, varanen en wellicht ook al een aap! Ook is het is leuk om een tuk-tuk, de lokale driewielertaxi, te nemen en u naar het centrum te laten vervoeren om de vismarkt, de groente- en fruitmarkt en de bedrijvigheid in de stad te bekijken.

Dag 3:

Direct na het vroege ontbijt gaat de reis naar het noorden, naar Anuradhapura. In de namiddag bezoekt u deze koningsstad, een van de Unesco-projecten op het eiland. Deze stad werd in de 4de eeuw voor Christus gesticht en was tot 1017 de hoofdstad van de Ceylonese koningen. Hier staat ook de oudste Bodhi-boom, die uit India naar Sri Lanka is meegenomen. Alle andere Bodhi-bomen op Sri Lanka zouden hier spruiten van zijn.

Dag 4:

Vanmorgen rijdt u eerst naar de stad Mihintale, vanwaar het Boeddhisme is verspreid over Sri Lanka. Via de prachtige trappen met aan beide zijden tempelbloemen (frangipane), komt u eerst bij een historisch ziekenhuis met onder andere medicinale baden. Als u verder omhoog loopt komt u bij de Kantaka Cetiya, een ronde dagoba. Vanaf het uitkijkpunt heeft u een prachtig uitzicht over de vele dagoba’s in de omgeving. Tegenover de grote trappen is nog een prachtige Dagoba. Heeft u tijd over, breng dan een bezoek aan de Black Pond (Kaludiya Pokuna), vrij vertaald de zwarte vijver. Deze naam heeft hij gekregen door de zwarte kleur van het water door alle bomen en rotsen erom heen.

Nadat er genoeg cultuur is opgesnoven, rijdt u door naar de prachtige stranden van Nilaveli aan de oostkust van Sri Lanka, waar u de rest van de dag lekker kunt genieten van zon, strand en zee.

Dag 5:

Deze dag kunt u zelf invullen. Zo kunt u kunt de hele dag genieten van de rust aan het strand van Nilaveli. Voor de kust ligt Pigeon Island, waar u met de boot naar toe kunt. In dit National Park kunt u eventueel snorkelen en duiken. U kunt natuurlijk ook op eigen gelegenheid naar de stad Trincomalee gaan. De haven van Trincomalee was een belangrijk strategisch punt voor de Nederlandse koloniale handel vanaf VOC-gebied (een van de vele namen die het eiland Sri Lanka vroeger had). De haven werd in 1782 ingenomen tijdens de Vierde Engelse Oorlog door de Engelsen.

Dag 6:

Na het ontbijt gaat de reis verder naar Sigiriya. Bij Minneriya kunt u de elephant gathering zien. Olifanten uit de wijde omgeving komen jaarlijks in de periode van juli tot en met september bij elkaar bij het Minneriya meer. Groepen van meer dan 100 olifanten zijn dan niet zeldzaam!

Of u kunt een village tour maken gebruikmakend van verschillende soorten lokaal vervoer. Tijdens deze tour krijgt u uitleg over het maken van roti en sambal. Om het uiteindelijk te proeven!

Dag 7:

Vanochtend vroeg bezoekt u de Leeuwenrots van Sigiriya. Bovenop deze monoliet liet Koning Kasyapa in de 5e eeuw voor Christus een paleis en verdedigingsbolwerk bouwen, om zo veilig te zijn voor zijn broer, die eigenlijk de rechtmatige troonopvolger was. Het bekendst zijn de fresco’s van de wolkenmeisjes, die halverwege de klim te zien zijn. Van de 200 fresco’s, die er ooit waren zijn er nog maar 19 over. De ruines van het kasteel bereikt u via een trap tussen de poten van wat ooit een enorme leeuw moet zijn geweest. Vanaf de top heeft u een schitterend uitzicht over de symmetrisch aangelegde tuinen.

Weer beneden aangekomen rijdt u verder naar het zuiden, naar Dambulla. De gouden grottempel van Dambulla bestaat uit grotten met beelden en schilderingen uit verschillende eeuwen. De oudste grot is uit de 1e eeuw voor Christus, terwijl de jongste uit de 18e eeuw is.

Hierna vervolgt u de reis naar het zuiden via Matale. Deze stad staat bekend om haar kruidentuinen. U kunt hier zien hoe de kruiden, die we dagelijks gebruiken, groeien. Ook leert u welke medicinale werking verschillende kruiden en specerijen hebben. In Matale is ook een prachtig gerenoveerde Hindoetempel.

Daarna gaat de reis door naar de culturele hoofdstad van Sri Lanka, Kandy.

Dag 8:

Vandaag bezoekt u Kandy. U ziet de lokale fruitmarkt, de Tempel van de Tand, de botanische tuin in Peradeniya en de culturele dansshow. In februari woren er 2 weken aangewezen voor de volle maan van juli of augustus, waarin u ´s avonds de grootste olifantenoptocht ter wereld, de Perahera, kunt zien. ‘Erica op Reis’ heeft dit festival recentelijk op een prachtige wijze laten zien. Als u er in deze periode bent mag u deze 3 uur durende optocht zeker niet missen!

Dag 9:

Na het ontbijt gaat u de met theestruiken begroeide bergen in. U bezoekt een theefabriek, waar u het hele proces van theestruik tot verschillende soorten thee klaar voor de lokale en wereldmarkt kunt zien. Na afloop wordt u een heerlijk kopje thee aangeboden. Daarna slingert de weg door de volledig door theeplantages bezette bergen door naar Kitulgala. In het kleine dorpje Kitulgala werd in 1956 de beroemde film ‘The Bridge on the River Kwai” opgenomen. U logeert in de buurt van de rivier.

Dag 10:

Het gebied rond Kitulgala staat bekend om haar prachtige natuur met mooie vogels en vlinders. Vandaag kunt u hiervan genieten tijdens een wandeling. U kunt ook gaan raften op de rivier. Het hangt van de regenval af of het water in de rivier hoog staat en hoe zwaar de stroomversnellingen zijn. Het is een zeer indrukwekkende belevenis die geschikt is voor kinderen vanaf 10 jaar. Het is een rafttocht van ongeveer 5 kilometer lang, langs 4 zware stroomversnellingen.

Dag 11:

U reist of met de auto of met de trein naar Ella. De trein rijdt dwars door de theeplantages, over de bergtoppen naar Ella. U heeft een schitterend uitzicht. De trein rijdt zeer rustig, waardoor u de tijd heeft om van het schitterende uitzicht te genieten. In de trein wordt van alles verkocht. Mango (met Chilipeper), pinda’s, wade (een soort linzenkoekje) en nog veel meer. Wellicht wordt u ook nog getrakteerd op een live concert. Srilankanen houden van trommelen op alles wat ze maar kunnen vinden! Als u met de trein reist wordt u door uw chauffeur op het station van Ella weer opgehaald en naar uw hotel gebracht.

Dag 12:

Hoe uw dag er vandaag uit gaat zien is grotendeels afhankelijk van de accommodatie die u heeft gekozen. Bij Country Comfort en Ella Mountain Heaven kunt u een wandeling naar Little Adam’s Peak maken. Dit is een prachtig bergachtig gebied. Als u logeert in Ella Jungle Resort is ter plekke veel te doen. U logeert in een huis op palen aan de rivier, waar u in kunt waden, u kunt klauteren naar een waterval, waar u ook een prachtig uitzicht hebt en u kunt ook tokkelen, abseilen en over een touwbrug klimmen. De minimale leeftijd voor kinderen is 8 jaar. Bij deze laatste accommodatie lopen de wilde pauwen en aapjes in het rond (favoriet bij mijn eigen kinderen). ’s Avonds dineert u onder de blote hemel bij een mooi kampvuur.

Dag 13:

Na een hele korte rit bent u ineens helemaal uit de bergen en is het landschap weer vlak. In deze zuidelijke provincie is het over het algemeen heel droog. Oogsten doet men hier maar 1x per jaar, terwijl dat in grote delen van Sri Lanka 2x is.

Enige jaren geleden heeft men in Kuda Oya een Eco lodge opgezet aan de rivier. Heerlijk om te relaxen, maar ook prachtig om te wandelen met een lokale gids, die u meeneemt naar de andere kant van de rivier, waar je als je geluk hebt zelfs olifanten kunt zien! Ook zijn hier weer veel verschillende vogels te spotten. In de rivier kunt u zwemmen (tenminste als het geregend heeft).

In de avond geniet u van een heerlijke barbecue, speciaal voor u bereid. Hier worden u de slaapmogelijkheden van luxe tenten (met een douche aan iedere tent vast gebouwd), of een ecolodge aangeboden. Deze simpele maar zeer smaakvolle en schone lodges zijn geschikt voor 4 personen

Dag 14:

Na een heerlijk ontbijt reist u naar Udawalawa. U rijdt over een dam langs een meer, waar meestal al wilde olifanten te spotten zijn. In Udawalawa bezoekt u het olifanten weeshuis. Dit is een weeshuis, waar men probeert de olifanten zo min mogelijk te laten wennen aan mensen, zodat zij later gewoon weer in de natuur kunnen worden losgelaten. U ziet hoe zij de fles krijgen en hoe zij met elkaar spelen en daarna gewoon weer vertrekken naar het vrije gebied in de natuur. Hierna rijdt u door naar Tissa.

In Tissa/Yala kunt u kiezen uit een klein, heel gemoedelijk Guesthouse, een 3 sterrenhotel met een zwembad of u rijdt direct door naar Yala om aan de rand van het National Park te overnachten in een lodge. U kunt meteen ’s middags al een middagsafari doen, maar u kunt ook rustig zelf rondwandelen in de omgeving. In juli of augustus vindt het Kataragama festival plaats. Dit is een festival vergelijkbaar met de Perahera in Kandy, maar slechts weinig toeristen weten dit.

Dag 15:

Vandaag maakt u een safari.

Aan het einde van de dag kunt u ervoor kiezen om terug te gaan naar het guesthouse of hotel, waar u afgelopen nacht hebt geslapen. Of gaat u kamperen in de jungle?

Kiest u voor het laatste, dan brengt u in de ochtend eerst een bezoek aan de lokale markt om eten te kopen. Samen met een jeepchauffeur, een kok en een koksmaatje vertrekt u naar het basiskamp. Hier zet u de kok en het eten af en rijdt met de jeepchauffeur verder voor de safari. U kunt hier heel veel verschillende dieren verwachten, zoals olifanten, beren, luipaarden, krokodillen, herten apen, vogels en ga zo maar door. Voor uw veiligheid wordt gezorgd door uw jeepchauffeur. Kiest u voor het hotel of het guesthouse, dan wordt u hier om 19 uur weer naartoe gebracht. In het andere geval wordt u naar het basiskamp gebracht.

Dag 16:

Als u in de jungle slaapt is het al weer vroeg dag. U rijdt terug naar Tissa. Als u niet in de jungle slaapt, vertrekt u rustig na het ontbijt. Vanaf Tissa gaat de reis verder langs de zuid- en westkust naar Mirissa. Onderweg stopt u voor de prachtige uitzichten. Mirissa is een prachtige baai met zandstrand, waar u heerlijk in zee kunt zwemmen. Ook kunt u hier surfen en bodyboarden. Aan de kust zijn talloze restaurantjes met hun tafels op het strand.

U overnacht hier in een prachtig gerenoveerd hotel direct aan het strand. Vanuit dit hotel zijn er boottochten te boeken om walvissen te spotten, die enkele kilometers buiten de kust hun territorium hebben!

Dag 17-18

Rust heerlijk uit aan het strand of geniet van de prachtige zee en haven van Mirissa. Wilt u liever een uistapje doen, neem dan een tuk-tuk naar Weligama waar het prachtige eilandje Taprobane voor de kust ligt. Op de vismarkt valt veel te beleven, zeker als de vissers de net gevangen vis komen verkopen! Denk aan haai, tonijn, inktvis en veel andere zeedieren. De voormalige VOC-stad Galle met het Utrechtbastion, de Leynbaanstraat en de Nederlandse kerk, is goed bereikbaar vanaf Mirissa. Een dagtocht naar het Sinharaja Forest Reserve is nog een optie.

Dag 19

U heeft vandaag een lange rit voor de boeg met heel veel mogelijkheden. Er is een snelweg naar Colombo, maar op die manier mis je Galle road, de kustweg naar Colombo, met prachtige uitzichten en waarlangs veel te beleven is. Zo kunt u onderweg de VOC-stad Galle bezoeken, een bezoek brengen aan de maansteenmijnen, een foto maken van de paalvissers, een kijkje nemen bij een schildpadden ‘hatchery’. U rijdt langs de Kaluganga, waar u een boottocht door de mangrovebossen kunt maken en een bezoek kunt brengen aan Cinnamon Island, waar ze u onder andere laten zien hoe kaneelstokjes gemaakt worden.

Uw rit eindigt in Mount Lavinia, net buiten het drukke Colombo. Hier kunt u kiezen uit 1 van de 3 mooie hotels in verschillende prijsklassen.

Dag 20:

Na 3 weken Sri Lanka bent u vast al een beetje gewend aan de drukte, dus nu durven we u mee te nemen naar het drukke, maar o zo indrukwekkende, Colombo. U maakt een prachtige rondrit langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Zoals de handelswijk Pettah, Colombo Fort, Cinnamon gardens en nog veel meer. U vindt hier ook moderne winkels (Barefoot en Paradise Road) met leuke bruikbare hedendaagse souvenirs. Het warenhuis Odel is te vergelijken met onze Bijenkorf, maar dan met Sri Lankaanse prijzen.

Dag 21

Dit is de dag van uw afscheid van Sri Lanka. Na een indrukwekkende 21 daagse rondreis door dit prachtige land, is uw rondreis helaas ten einde. U wordt ongeveer 3 uur voor de vlucht naar de luchthaven gebracht.