Cultuurtour

Dag 1: vanaf Negombo via een ananasplantage naar Kurunegala. Hier even stoppen aan een meer voor een kopje thee en een versnapering. Daarna door naar Dambulla voor de Lunch. Na de lunch bekijken van de gouden grottempel van Dambulla. Hier staan beelden in, die uit de grot gehouwen zijn. Alle muren zijn rijkelijk versierd. Daterend vanaf 2de eeuw voor Christus tot 18 de eeuw na Christus.

Na de lunch door naar Sigiriya. De leeuwenrots met haar mooie fresco’s uit de 5de eeuw kunt u het beste aan het eind van de middag, wanneer het iets koeler is bekijken. Overnachting hier, of richting Polonnaruwa

Dag 2: in de ochtend bekijken Polonnaruwa. Een oude koningsstad uit de 8-12 eeuw. R is nog heel veel van over, waaronder Gal Vihara, een indrukwekkend liggend, staand en zittend boeddhabeeld. Lunch in Dambulla. Daarna door via een kruidentuin en een batikfabriek naar de culturele hoofdstad Kandy. Hier bekijkt u de tempel van de tand en de kandydancers in de late namiddag/ begin van de avond. Daarna door naar het hotel (bijv THilanka).

Dag 3: in de ochtend bezoekt u de botanische tuin van Kandy, bekend om haar uitgebreide collectie met orchideeen. Daarna rijdt u naar Pinnawela. Hier staat het olifantenweeshuis. In de loop van de middag bent u dan weer terug in Negombo.

In plaats van terug te gaan naar Negombo kunt u de tocht ook nog heel makkelijk 2 dagen verlengen. U reist dan niet door naar Negombo maar komt weer terug in Kandy, alwaar u overnacht. De volgende ochtend zou je dan rustig de stad kunnen bekijken. Bijv. de markt, of juist het kleine stukje tropische regenwoud, wat in de stad ligt. Daarna reis je door naar het zuiden, dwars door de theeplantages heen. Onderweg bezoek je een theefabriek. In de bergen (nuwara Eliya) overnacht je dan in een echt engels hotel

De volgende ochtend gaat de reis verder eerst via de theeplantages naar een hele groene weg die bij Kitulgala uit komt, de plaats waar de film the bridge on the river Kwai in de vijftigerjaren is opgenomen. Daarna verder naar Negombo.

Om veel beesten in het wild kun je het beste naar Yala gaan. Dit ligt in het zuiden van Sri Lanka. Andere wildparken kan ik niet echt aanbevelen.

De stranden ten zuiden van Colombo zijn het mooist. Veel mensen maken ook hier naar toe nog een uitstapje om ook de mooie koralen te zien. Echter dan moet ik iedereen teleurstellen. Na een warme stroming in 2001 en de tsunami is er niet heel veel meer van over. Dus ik raad aan hiervoor niet te lang in een auto te zitten

Om kleren en souvenirs te kopen kun je het beste naar Colombo. De zaken waar je dan het beste naar toe kunt gaan zijn: Barefoot (leuke souvenirs, wellicht iets duurder, maar naar westerse maatstaven wel erg mooi! En voor ons nog steeds heel goedkoop) en Odel. Hier vind je vooral kleding. Ook paradise road kan leuke hebbedingetjes verkopen.

Het beste restaurant in Negombo is naar mijn mening: Sana’s Sri Lankan restaurant. Dit ligt als je met je rug naar golden Star Beach staat links van je aan de overkant (niet zee-zijde) a. 500 meter verder (tegenover Sunflower Hotel). De eigenaar, Sana Ravindra, is al 15 jaar een hele goede vriend van ons. Ook hem kun je evt. vragen om een rondreis voor je te organiseren.